Thursday, April 29, 2010

ho chi minh (bahagian 2)

sampai airport Tan Son Nhat International Terminal, Vietnam jam 3.45 petang. Cari teksi dulu. sebelum ini dalam flaight geng cikgu perlis kata kalau nak cari teksi guna teksi vinasun dan pastikan guna meter.

pegi kaunter teksi. ke mana ? tanya petugas kaunter seorang wanita yang agak comel. Sebenarnya kami mau cari masjid kerana di sekitar masjid ada kedai makanan halal. dan maklumat yang kami dapat masjid tu sebelah seraton hotel. Seraton? tanya harga. Vietnam Dong (VD) 190,000.00 (lebih kurang RM 38.00) okey gak. 4 orang . seorang +- RM 10.00.

perjalanan dari airport ke seraton lebih kurang 30 minit jer. dekat sebenornya. tapi depa nie jenis bawa kereta pelan bebenor. 60 KM/j. motor punya la banyak. kereta pun ada class. hampir 90 % toyota. Teksi Vios atau innova. Selesa.

sampai depan seraton, toleh kiri .. masjid. depan masjid ada restoran saigon halal. cantek. perut lapar. jom kita makan dulu.












kami disambut oleh seorang waiter. sila masuk. ek? boleh cakap melayu? `boleh' sahut jejaka itu.
tengok menu. (sebenarnya tengok harga) mak oi, mahai yer. Tengah ushar2 makanan keluar chefnya. tak silap namanya ismail. orang parit buntar, perak. dah 2 tahun dia di situ.


last2 makan popia seafood. sebab paling murah. dalam popia tu ada sekor udang. makan dengan sos dan sayur kampung seperti daun pudina.
sedap gak. Harga? Dong 3200.00 lebih kurang RM 63.00

jom cari hotel ? jalan kaki jer. tiba-tiba datang sorang apek tua naik moto. cakap dalam bahasa vietnam. tak paham. ikut kami sambil bercakap seperti menawarkan sesuatu. tak faham sepatah habuk. last2 aku balas guna bahasa melayu jer. jadi macam itik dengan ayam. sama-sama tak faham. padan muka.

last sekali baru tau, rupanya apek tu bapak ayam. ofer pompuan. kami tinggalkan apek merepek tu. masuk satu hotel, penuh. cari lagi penuh. inilah masalahnya, pertama kami tak cari lebih awal melalui internet, ke2, malam tu malam minggu, hotel penuh. jalan lagi sampai hotel ho sen. Nasib baik ada. USD 50 untuk 2 bilik (tanpa sarapan pagi - kompom tak halal)

kami pilih hotel ho sen kerana 1. dekat dengan masjid 2. bersebelahan dengan restoran masakan melayu.



restoran masakan melayu. Chef wan pernah buat program masakan disini

Wednesday, April 28, 2010

ho ho ho chi minh (bahagian 1)

tanggal 16 april 2010

pengembaraan kami (cikgu azhar, cikgu ahmad, cikgu anuar dan cikgu zahuri) bermula dengan menaiki keretapi dari taiping ke kuala lumpur. keretapi dijadualkan pada jam 11 malam. penantian satu penyiksaan. keretapi lewat sampai. jam 12 lebih barulah sampai, biase ler. standard malaysia.
kate dema, keretapi lambat sebab naik taraf landasan berkembar. keretapi tak boleh bergerak laju. logik-logik dan boleh diterima.

naik keretapi. mata ngantuk. letak kpala. tidur. sedar-sedar dah sampai kuala kubu baru. tidur smula. dan sedar dah sampai stesen keretapi lama. jam 5.45 pagi. tanggal 17 april 2010

belum subuh lagi. cari toilet dulu. buat ape2 yang patut. lpas subuh jam 6.30. masih awal. flaight jam 2.45 petang. bincang punya bincang. p low yat. naik monorail. sarapan dulu dekat dengan medan mara. kedai mamak. biasa ler. roti canai teh tarik. mamak kira. %&*@#$%$ (bahasa tamil) RM 14.50.

RM 14.50? mahalnya. macam tak pecaya. slow2, aku tanya pembantu kedai. roti canai 1 berapa? nasi lemak? roti sardin? teh tarik? kira semula ek.. baru RM 12.00 sah mamak nie nak pekena kami.

mamak kira lain. mamak terhegeh-hegeh datang. bawa mesin kira. then pura-pura tepuk daie. stail orang sengaja buat silap. biase ler. sori..sori .. sambil bagi balik rm 2.50. hai belum sampai ho chi minh dah hampir kena tipu.

jom ke low yat. sampai low yat. la.... tak buka lagi. alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai kepangkal lengan. tunggu....

jam 10.. 10.15.. 10 30 masih ta der tanda2 nak buka. lastly buat keputusan kita kena p airpot. nanti kelam kabut.

naik skybus trus ke lcct. dah jam 12. check in dulu. skrang mudah. self check in. tekan komputer jer. selesai. perut keroncong. apa lagi jom makan. cari aper2 yang paling murah. nasik lemak? ok gak. RM 6.50. air? nasib baik ada bawak mineral beli kat KL. punya ler mahal mineral di lcct. botol kecik rm 2.00.

jom masuk balai berlepas. scan bag dulu. aku, azhar, anuar lepas. lega. Cikgu Ahmad awat lamer bebenor ?. La.. sangkut. Apasal? Sardin aku kena tahan. nasib baik sadin jer. depa kata sardin tak boleh bawa naik kapalterbang. cecair. rungut che mat. macam tak puas ati jer. ingatkan boleh makan roti sadin di ho chi minh kalau makanan halal tak jumpa. che mat menambah.


naik flight jam 2.30 ptg. tepat jam 2.45 , flaight stat bergerak ke landasan. mengucap dulu. mana tau kalau2...

bye-bye lcct, bye2 malaysia. dalam flaight tengok ramai nyer muka melayu. depa rupanya dari perlis. cikgu jugak. jpn sponsor sikit. tambah duit poket sikit. kata cikgu yang duduk sebelah.

sampai ho chi minth jam 3.30. ek? cepatnya sampai. macam pergi taiping jer dari kubu gajah. rupa2 nyer masa vietnam lambat 1 jam drp malaysia. okey gak. ada masa panjang untuk mencari hotel.